Aktualitások


Tizenkilencedik alkalommal ünnepelte Rum a magyar kultúra napját


Létrehozva: 2019.01.30., Beküldte: pappsz, Rovat: Események 2018-2019

Január 22-én, a Magyar kultúra napja alkalmából a különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra, bízva abban, hogy sikerül tudatosítani mindannyiunkban azokat az értékeket, amelyeket az évszázadok alatt megőriztünk.
 
A magunk szerény eszközeivel mi is igyekeztünk hozzájárulni ahhoz, hogy ezek az értékek fennmaradjanak, tovább éljenek, s élményt nyújtsanak.
2019. január 20-án, vasárnap - a magyar kultúra előtt tisztelegve - immár 19. alkalommal vette kezdetét a Rumi Rajki kulturális napok rendezvénysorozata.
 
A megnyitó ünnepségen - a korábbi évek hagyományát folytatva - művészeti közösségeink, a Rumi Rajki István Általános Iskola tanulói, tanárai ezúttal is kulturális műsorral készültek. Ismert, s elismert előadók műsorával, képzőművészeti kiállítás megnyitásával kiegészítve az ünnepi programot, a kultúra több területét is megidézve gálaműsorral köszöntöttük a magyar kultúra napját Rumban, a Kultúra Házában.
A vasárnap délutai XIX. Rumi Rajki kulturális napok rendezvénysorozat teltházas megnyitó ünnepségét szomorú előzmények árnyékolták be. Január 6-án ugyanis ugyanazon a napon elhunyt a rumi kulturális élet két kiválósága, s az előző napokon vettünk végső búcsút tőlük. Grubánovits Attila 21, Varga Károly Gyula 17 éven át irányította, szervezte egymást váltva művelődésszervezőként, nagy elhivatottsággal Rum község kulturális életét. Rájuk való emlékezéssel vette kezdetét a műsor, melynek egésze az ő szellemiségüket, hagyatékukat is idézte.
A Himnusz hangjai után Beni Ferenc Rum község polgármestere mondott kultúra napi köszöntőt, s külön méltatta a magyar kultúra helyi letéteményeseit. A Rumi Rajki István Általános Iskola Dr. Horváthné Farkas Ibolya vezette irodalmi csoportja a Várhelyi Zoltán irányításával működő PlektRum Gitárklubbal és Rumi Rigókkal adott közös műsort. Az iskolások a fiatalon elhunyt zsennyei születésű költőzseni Békássy Ferenc verseit szavalták, prózáját idézték, a Kormorán együttes "A költő visszatér"című dalát Bencsik Renáta énekelte elragadóan. A Rumi Rigók az Ismerős arcok elmaradhatatlan "Nélküled" című slágerével köszöntötték a nagyszámú, hálás közönséget. A PlectRum - Békássy általuk megzenésített versei mellett - az utóbbi évtizedek magyar sikerdalainak programhoz illő válogatásával varázsolta el a jelenlévőket. Fergeteges tetszést aratott a Kekeri citerazenekar a népdalénekes lányokkal. Összeállításukat a különböző tájegységek népdalai, muzsikája után vas megyei dalok zárták. A magyar kultúra sokszínűségét bemutatni hivatott műsorfolyam komolyzenével zárult. Meglepetés fellépőként Ifj. Németh Zoltán zeneszerző, zongoraművész saját szerzeménye mellett Liszt Ferenc - Szerelmi álmok című szerzeményét játszotta el bravúrosan.
 
A megnyitó ünnepség után "Utak" címmel nyílt kiállítás a művelődési ház kisgalériájában. Németh Zoltán zsennyei amatőr festőművész magával ragadó tájképeiből rendezett tárlatát Kéthelyi Dóra művelődésszervező nyitotta meg, bensőséges szavakkal tárta elénk apósa életét és művészeti tevékenységét. A nagyszámú érdeklődő jelentős része a helyszűke miatt a kiállítótermen kívül rekedt, de kárpótlásul azért ők is hallhatták ismét a kiállító festő unokájának, ifjabb Németh Zoltánnak a "tárlatvezető" zongorajátékát, majd kis késéssel ők is közelebbről szemügyre vehették a festményeket.
 
21-én, hétfőn "Vizuális találékonyság" címmel rajz és kézműves versenyt rendeztünk a kistérségi iskolák tanulóinak, Rumi Rajki István képzőművészeti hagyatéka előtt tisztelegve. 8 iskola 88 tanulója pályázott előzetesen népi ünnepeink támájában alkotott rajzával, hogy ezen a napon a helyszínen azt is bizonyíthassa, hogy ugyanebben a témakörben agyagból is formába tudja önteni gondolatait, érzelemvilágát.
 
22-én kedden a Magyar kultúra napján pedig a Kistérségi komplex tanulmányi verseny zajlott a térség általános iskolái 4. és 8. osztályos 4 fős csapatainak részvételével. Kilenc iskola 7 negyedikes és 9 nyolcadikos csapata  3, illetve 5 műveltség területből bizonyította kivételes tudását és felkészültségét. A tantárgyi versenyek első helyezettjei, illetve a komplex verseny 1-3. helyezett csapatai mindkét kategóriában értékes tárgyjutalmakat vehettek át.
 
E rendezvénysorozat is bizonyságát adta annak, hogy európai kultúra nincs nemzeti kultúrák, így magyar kultúra nélkül, és magyar kultúra sincs a kisebb helyi közösségek kulturális élete nélkül.
Helyi kulturális élményekre szükség van, fontos hogy a helyi szellemi élet olyan minőségi kínálatot hozzon létre, amely fölveszi a versenyt a mennyiségi kínálattal. Ehhez közösségek kellenek, mert életképes kultúra csak közösségben terem.
Ezért is kell örülnünk nagyon itt helyben a kitűnő Női karunk örökébe lépő, a helyi és környékbeli kulturális eseményeken egyre meghatározóbb szerepet vállaló PlectRum gitáregyüttes hiánypótló tevékenységnek, s az iskolai Rumi Rigók életre keltésének. A Cicelle Aranyháromszög Művészeti és Kulturális Társaság, valamint a szombathelyi Rumi Rajki Műpártoló Kör elkötelezett rumi szerepvállalásának.
 
Helyén való tehát, hogy mi magyarok - s mi helyi magyarok is meghalljuk az idők szavát, és tovább építjük helyi közösségeinket, nemzetünk közösségét, és kultúráját. Helyén való, hogy ismét büszkék legyünk a nyelvünkre, a szokásainkra, nemzeti identitásunk jelképeire, vagyis a magyarságunkra!
 
Kraft Béla László
intézményvezető
 
Képeket megtekintheti kapcsolódó Galériánkban.


Előző oldal: Támop-3.1.7-11/2-2011-0206  Következő oldal: Könyvtár