Aktualitások

 

Aktualitások


Bontott ablakszárnyakból faliújság


Létrehozva: 2018.12.17., Beküldte: pappsz, Rovat: Általános hírek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására csatlakoztunk ökoiskolai tanulói csapatunkkal az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, s az alábbi projekttel részt vettünk a Hulladékcsökkentési Hét pályázatán is.

A mintegy 20 éve az iskola padlásán talált, bontásból megmaradt, üveg nélküli - megsemmisítésre ítélt - régi ablakszárnyakat megtisztítottuk, pácoltuk, az üvegezés helyére a hőszigetelésből megmaradt hungarocell lemezeket helyeztünk, melyeket a használaton kívüli szövet anyagokkal vontunk be. Az így elkészült ablakszárnyakat az iskolai folyosó falára helyeztük és ma már ökoiskolai faliújságokként funkcionálnak az újrahasználat lehetőségét szimbolizálva.
A száraz padláson jó állapotban megmaradt régi típusú, bontásból megőrzött, legalább 20 éve elraktározott ablakok a padlás kényszerű kiürítése miatt váltak hulladékká. Az igényes asztalosmunka, az eredeti vasalatokkal már nem tölthetik be régi funkciójukat, kidobni, elégetni mégis vétek lett volna. Munkánk nyomán Örökös Ökoiskolai címünkhöz méltó egyedi, különleges faliújságként születtek újjá, csupa hulladék kiegészítőkkel, lényeges anyagi ráfordítás, befektetés nélkül.
Tartós eredmény, hogy a hulladék öreg ablakkeretek - új funkciót kapva - hosszú távon tölthetik be az Ökoiskolai faliújság szerepét. Jól hirdetik, hogy ne dobjuk ki a funkciójukat vesztett régi anyagokat, eszközöket, használati tárgyainkat, építőelemeinket, mert új funkciókat tölthetnek be, s ezzel csökkenthetjük a hulladékok mennyiségét.
Attól is különleges ez az akció, hogy többféle hulladékanyag alkalmazásával alkottunk új funkciójú használati tárgyakat, a dekoráció és a tájékoztatás egyedi eszközeit.
Az iskola folyosóján helyeztük el, ahol rendszeresen sok tanuló és felnőtt is elhalad naponta többször is. Már a felrakás pillanatától komoly érdeklődés övezte a régi-új ablakszárnyakat. Reméljük, hogy a rajtuk megjelenő tartalom is sokáig leköti a tanulók figyelmét.
 
Képeket megtekintheti kapcsolódó Galériánkban.


Előző oldal: Támop-3.1.7-11/2-2011-0206  Következő oldal: Könyvtár