Aktualitások

 

Aktualitások


XVIII. Rumi Rajki Kultúrális Napok


Létrehozva: 2018.03.12., Beküldte: pappsz, Rovat: Események 2017-2018

Tizennyolc éve ünnepeljük a Rumi Kultúra Házában a magyar kultúra napját.

 

Ezen a napon a különböző rendezvények emlékeztetnek minket évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra, bízva abban, hogy sikerül felhívni a figyelmet azokra az értékekre, amelyeket az évszázadok alatt megőriztünk.
A magunk szerény eszközeivel mi is igyekeztünk hozzájárulni ahhoz, hogy ezek az értékek fennmaradjanak, tovább éljenek, s élményt nyújtsanak.
2018. január 22-én, a Magyar kultúra napja alkalmából " a magyar kultúra előtt tisztelegve " immár 18. éve rendeztük meg a Rumi Rajki kulturális napok rendezvénysorozatát.
Ez alkalomból művészeti közösségeink, iskolánk tanulói, tanárai minden évben kulturális műsorral készültek. Ismert, s elismert előadók műsorával, képzőművészeti kiállítás megnyitásával kiegészítve az ünnepi programot, a kultúra több területét is megidézve gálaműsorral köszöntötték a magyar kultúra napját Rumban, a Kultúra Házában.
Így történt ez idén január 20. és 23-a között is. 20-án, szombaton a XVIII. Rumi Rajki Kulturális Napok rendezvénysorozat megnyitó ünnepségén, a Himnusz hangjai és Kraft Béla László, a Rumi Rajki István Általános Iskola intézményvezetője Kultúra napi gondolatait követően a Rumi Rajki István Általános Iskola irodalmi csoportja adott műsort. A tanulókat Dr. Horváthné Farkas Ibolya készítette fel. A PlektRum Gitárklub (Várhelyi Zoltán vezetésével) a fiatalon elhunyt zsennyei születésű költőzseni Békássy Ferenc verseit zenésítették meg, s adták elő nagy sikerrel. Németh Tamás, a Győri Filharmonikus Zenekar fúvósa 34 évvel azután lépett fel Rumban, hogy iskolánk volt tanulójaként, s úttörőként trombitált ugyanitt. Három tehetséges leányával együtt rendhagyó ének-zene órát tartva varázsolták el a hálás közönséget.
A megnyitó ünnepség előtt szombaton 15:00 órai kezdettel "Rumi Rajki István életműve" címmel nyílt kiállítás Zsennyén, a művelődési házban, a kiállítást Horváth Péter a Rumi Rajki Műpártoló kör tagja nyitotta meg.
Hétfőn rajz és kézműves versenyt rendeztünk a kistérség iskolái tanulóinak Rumi Rajki István kulturális hagyatéka előtt tisztelegve, s egy újabb képzőművészeti kiállítással is adóztunk névadónk emlékének. Változó világ című tárlatán csodálhattuk meg az iskolában Stekovics Baráth Irén képzőművészeti alkotásait.
Kedden pedig komplex tanulmányi verseny zajlott a térség általános iskolái 4. és 8. osztályos csapatainak részvételével.
Józanésszel belátható, hogy globális kultúra nem létezhet európai kultúra nélkül, európai kultúra nincs nemzeti kultúrák, így magyar kultúra nélkül, és magyar kultúra nincs a kisebb helyi közösségek kulturális élete nélkül.
Helyi kulturális élményekre van szükség, helyi szellemi életre, amely olyan minőségi kínálatot hoz létre, amely fölveszi a versenyt a mennyiségi kínálattal. Ehhez közösségek kellenek, mert életképes kultúra csak közösségben terem.
Ezért is kell örülnünk nagyon itt helyben a kitűnő Női karunk, s iskolai énekkarunk újjászületésének, éledezésének, a helyi és környékbeli kulturális eseményeken egyre meghatározóbb szerepet vállaló PlektRum gitáregyüttes előretörésének. A Cicelle Aranyháromszög Művészeti és Kulturális Társaság, valamint a szombathelyi Rumi Rajki Műpártoló Kör - hiányt pótló - rumi szerepvállalásának.
Helyén való tehát, hogy mi magyarok - s mi helyi magyarok is meghalljuk az idők szavát, és tovább építjük helyi közösségeinket, nemzetünk közösségét, és kultúráját. Helyén való, hogy ismét büszkék legyünk a nyelvünkre, a szokásainkra, nemzeti identitásunk jelképeire, vagyis a magyarságunkra!
 


Előző oldal: Támop-3.1.7-11/2-2011-0206  Következő oldal: Könyvtár